Vi gjorde det! Två utomhusföreställningar i två parker med två månghövdade ensembler i olika åldrar. Tjugo föreställningar och över tusen besökare i blandade åldrar kom och såg Det susar i Säve(å)n i Nolhaga och Riddaren & Sjöjungfrun i Gräfsnäs. Läs gärna mer om föreställningarna och vägen dit här nedan och kolla in fina bilder från projektet här: https://www.facebook.com/enteater.se/photos
Utomhusteater i två parker i Alingsås kommun Tanken med projektet Alingsåsbygden i Tid och Rum är att skapa föreställningar utifrån lokala berättelser och platser. Under våren 2023 satte arbetet med föreställningarna igång. Kostymateljéer och replokaler iordningsställdes, musik skrevs och två ensembler i åldrarna 9-79 år repeterade för fullt inför de kommande premiärerna av Det susar i Säve(å)n i Nolhaga slottspark i maj och Riddaren & Sjöjungfrun i juni i Gräfsnäs slottspark. Föreställningarna spelades för barn och vuxna från 7 år för en offentlig publik på helger samt för skolelever på vardagar. Publiken hälsades välkommen till de vackra spelplatserna och vädrets makter bidrog med gynnsamma förhållanden. Det var många lokala besökare men även en stor del tillresta från övriga regionen då vår ambition var att intressera besökare som aldrig tidigare varit i parkerna.
ENteater är huvudman för projektet Alingsåsbygden i Tid och Rum i samarbete med Alingsås Musikteatersällskap i Det susar i Säve(å)n och Kultur i Bjärke i Riddaren & Sjöjungfrun samt med Alingsås teaterförening, Alingsås kommun och Studiefrämjandet. Staffan Nattsén från ENteater medverkade i båda föreställningarna som skådespelare och med manusbearbetning. Projektet har stöd av Västra Götalandsregionen, Kulturrådet och Sparbanken Alingsås.
Det susar i Säve(å)n var först ut med skolpremiär 5 maj och offentlig premiär 6 maj.Bearbetad fritt efter den klassiska romanen Det susar i Säven av Kenneth Grahame. Denna version utspelades i Nolhaga slottspark, inspirerad av parkens miljö och lokala djurliv där Nolhaga slott fick utgöra berättelsens Paddeborg. Den handlade om djuren som bor där och deras vänskap med den bångstyrige Paddan. Bland annat medverkade 9 tappra kaniner som spelades av unga skådespelare från AMTS. Totalt 17 skådespelare och ett antal udda fordon berättade historien som ackompanjerades av dragspel. Föreställningen innehöll många komiska förvecklingar och mycket sång och musik. För regin stod Peter Wahlqvist (tidigare Nationalteatern, Stockholms Stadsteater mm). Kostymtecknaren Pia Palm Wahlqvist designade ett tjugotal fantasifulla kreationer till föreställningen.
Riddaren & Sjöjungfrun hade offentlig premiär 16 juni i Gräfsnäs slottspark och spelades även för skolor med start 7 juni. Publiken förflyttade sig mellan olika spelplatser i parken och inne i slottet och fick ta del av legenden om riddaren Gomer och sjöjungfrun Anta. 16 skådespelare i blandade åldrar och lika många övriga medverkande (kostym, scenografi mm) samt en kör från Kultur i Bjärke framförde denna berättelse med lokal anknytning till Gräfsnäs historia och sjön Anten. Det blev ett mustigt drama med en blandning av den lokala sägen kring riddaren Gomer och sjöjungfrun Anta och historik kring hemvändande korsfarare och regional maktkamp. I föreställningen som innehöll mycket musik med medeltida anknytning vandrade publiken, från vår nutid, in i en värld med hotande faror som torka och översvämningar, krig, orättvisor och våld, med vidskeplighet, slottsherrar och tjänstefolk samt fattiga barn som följde skådespelet. Utöver många unga skådespelare i ensemblen om 16 personer medverkade också Susanna Nerell som varit med från starten av Kultur i Bjärke och medverkat i många föreställningar. Manuset som bearbetats för denna uppsättning bygger på ett upphittat bygdespel av en okänd upphovsperson. För manus och regi stod Susanna Nerell, Kultur i Bjärke och ENteater.
Vi tackar medverkande, publik och alla som stöttat vårt projekt på olika sätt. Det finns många lokala historier och händelser att berätta om och projektet Alingsåsbygden i Tid och Rum kommer att leva vidare. Vi återkommer och önskar en god sommar till alla!